fbpx
Укр
Укр
Укр

Обираємо здорову їжу: корисні властивості курятини

Наступна новина

Як виявити лікаря серед оточуючих? Просто промовте: «Як на ляміна кріброза оселився кріста галлі….», і на власні очі побачите щиру усмішку на обличчі співрозмовника. Головне у цьому віршику — це crista galli, «гребінь півня». І сьогодні ми, разом з лікарем, спробуємо описати особливості розумного та свідомого вибору курятини.

М’ясо курочки — це справжня скарбниця корисних речовин, необхідних для здоров’я. Для детального перегляду її властивостей скористаємось інформацією, яку надає виробник ТМ «Наша Ряба»:

  • за вмістом протеїну курка перемагає всі інші види м’яса, адже 100 г продукту містить 19% білку
  • жири майже відсутні в білому м’ясі — 2,4%
  • вологи близько 75%
  • енергетична цінність складає 98 ккал на 100 г продукту — це мрія дієтолога!

Мікроелементи, що наявні в курячому м’ясі, є невід’ємним матеріалом для нормального обміну речовин: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор та кобальт. Вміст вітамінів також виділяє курятину серед інших тваринних продуктів, це: РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, E, Н.

Дієтичні ефекти 

  1. Підвищення рівня гемоглобіну крові

Якщо у людини спостерігається втомлюваність, сонливість, низький рівень гемоглобіну, загальна слабкість (це пов’язані з анемією прояви), курятина цілком може відновити звичний стан організму. Це відбувається за допомогою заліза (Fe), чия основна функція — транспортування кисню. Інший мікроелемент — кобальт, що входить до складу вітаміну В12, який разом із залізом відповідає за функцію кровотворення. Вітамін Н (біотин, вітамін В7) бере участь в синтезі гемоглобіну і допомагає наситити клітини киснем.   

  1. Відновлення сил

Курятина входить в щоденний раціон людей, які займаються спортом, дозволяючи їм компенсувати витрачену в інтенсивних тренуваннях енергію. Цей вид м’яса також рекомендований людям, чия робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями. Лікарі рекомендують пацієнтам використовувати курятину в період реабілітації після важкої хвороби і прийому сильнодіючих медикаментів. У хворих з постільним режимом бульйон з курки є основною стравою.

  1. Профілактика захворювань серця

У курятині присутні мінерали, амінокислоти і вітаміни, що дозволяють зберігати здоровий стан судин і серця. Ті, хто вживають курку регулярно, найменш схильні до інсульту чи інфаркту.

  1. Нормалізація роботи нервових клітин

У боротьбі з неврозами, депресією або безсонням курятина є надійним союзником. Вона усуває негативні наслідки сильних нервових потрясінь і дарує натомість спокій і позитивний настрій. Це є результатом дії марганцю, «елемента менеджера», як його називають вчені-елементологи. Марганець потрібен для нормального функціонування мозку і нервової системи. Всі вітаміни групи В, наявні в курячому м’ясі,  відповідальні за функції та стан нервової системи. 

  1. Профілактика проблем щитовидної залози

Існує пряма залежність захворювань щитовидної залози від вмісту йоду у воді, ґрунті та продуктах харчування. Якщо щитовидна залоза ослаблена з дитинства, результатом можуть стати порушення фізичного та розумового розвитку.

Трішки про мікроелементи:

  • Цинк — невід’ємний мікроелемент для розвитку та функціонування органів почуттів: смаку, зору, нюху
  • Мідь — мікроелемент жіночої молодості та привабливості
  • Фтор — запобігає пошкодженню емалі зубів та розвитку остеопорозу
  • Хром — не дає розвитись ожирінню та цукровому діабету

Та вітаміни:

Вітамін D впливає на гормональний обмін в організмі і на наш настрій.  Відповідає за засвоєння кальцію в організмі, знижує ймовірність серцевого нападу та ішемічної хвороби серця, бере участь у формуванні імунітету, у тому числі спрямованого на профілактику онкології.  

Вітамін Е запобігає старінню шкіри завдяки своїм потужним антиоксидантним властивостям, допомагає виводити токсини, зміцнює судини та серце, покращує кровообіг, є корисним для стану волосся. Разом із  цинком та селеном вітамін Е створює міцний антиоксидантний захист організму, тим самим, сприяючи здоров’ю та довголіттю.

Біотин, або вітамін Н або вітамін B7, відноситься до вітамінів групи В і є одним з важливих учасників білкового і вуглеводного обміну, допомагаючи регулювати рівень цукру в крові. Біотин також необхідний для нервової системи. І ще його відносять до вітамінів краси, оскільки він допомагає доставити атоми сірки у волосся (які, як відомо, утворені сплетінням дисульфідних зв’язків), та нормалізувати роботу сальних залоз.

Альфа-ліпоєва/тіоктова кислота, вітаміноподібна сполука з потужним антиоксидантним ефектом. Вона регулює вироблення інсуліну і діє як гепато- і нейропротектор. Її часто призначають діабетикам, щоб уникнути неврологічних ускладнень, наприклад полінейропатії, що проявляється болем, відчуттям оніміння рук і ніг, відчуттям печіння в кінцівках. Альфа-ліпоєва кислота покращує зір при діабетичній ретинопатії і підвищує ефективність вітамінів C і E.

А на додаток просто відзначимо, що курятина має тонкий та ніжний смак. Вона подобається майже всім, адже готується досить просто, на столі виглядає відмінно, а її смак ніколи не розчаровує.

Ольга Донцова,
експерт з питань харчової безпеки та здорового харчування,

аудитор, лікар вищої категорії

Джерело: HUB Zdorov