Як виявити лікаря серед оточуючих? Просто промовте: «Як на ляміна кріброза оселився кріста галлі….», і на власні очі побачите щиру усмішку на обличчі співрозмовника. Головне у цьому віршику — це crista galli, «гребінь півня». І сьогодні ми, разом з лікарем, спробуємо описати особливості розумного та свідомого вибору курятини.
М’ясо курочки — це справжня скарбниця корисних речовин, необхідних для здоров’я. Для детального перегляду її властивостей скористаємось інформацією, яку надає виробник ТМ «Наша Ряба»:
Мікроелементи, що наявні в курячому м’ясі, є невід’ємним матеріалом для нормального обміну речовин: залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор та кобальт. Вміст вітамінів також виділяє курятину серед інших тваринних продуктів, це: РР, А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, С, E, Н.
Дієтичні ефекти
Якщо у людини спостерігається втомлюваність, сонливість, низький рівень гемоглобіну, загальна слабкість (це пов’язані з анемією прояви), курятина цілком може відновити звичний стан організму. Це відбувається за допомогою заліза (Fe), чия основна функція — транспортування кисню. Інший мікроелемент — кобальт, що входить до складу вітаміну В12, який разом із залізом відповідає за функцію кровотворення. Вітамін Н (біотин, вітамін В7) бере участь в синтезі гемоглобіну і допомагає наситити клітини киснем.
Курятина входить в щоденний раціон людей, які займаються спортом, дозволяючи їм компенсувати витрачену в інтенсивних тренуваннях енергію. Цей вид м’яса також рекомендований людям, чия робота пов’язана з великими фізичними навантаженнями. Лікарі рекомендують пацієнтам використовувати курятину в період реабілітації після важкої хвороби і прийому сильнодіючих медикаментів. У хворих з постільним режимом бульйон з курки є основною стравою.
У курятині присутні мінерали, амінокислоти і вітаміни, що дозволяють зберігати здоровий стан судин і серця. Ті, хто вживають курку регулярно, найменш схильні до інсульту чи інфаркту.
У боротьбі з неврозами, депресією або безсонням курятина є надійним союзником. Вона усуває негативні наслідки сильних нервових потрясінь і дарує натомість спокій і позитивний настрій. Це є результатом дії марганцю, «елемента менеджера», як його називають вчені-елементологи. Марганець потрібен для нормального функціонування мозку і нервової системи. Всі вітаміни групи В, наявні в курячому м’ясі, відповідальні за функції та стан нервової системи.
Існує пряма залежність захворювань щитовидної залози від вмісту йоду у воді, ґрунті та продуктах харчування. Якщо щитовидна залоза ослаблена з дитинства, результатом можуть стати порушення фізичного та розумового розвитку.
Трішки про мікроелементи:
Та вітаміни:
Вітамін D впливає на гормональний обмін в організмі і на наш настрій. Відповідає за засвоєння кальцію в організмі, знижує ймовірність серцевого нападу та ішемічної хвороби серця, бере участь у формуванні імунітету, у тому числі спрямованого на профілактику онкології.
Вітамін Е запобігає старінню шкіри завдяки своїм потужним антиоксидантним властивостям, допомагає виводити токсини, зміцнює судини та серце, покращує кровообіг, є корисним для стану волосся. Разом із цинком та селеном вітамін Е створює міцний антиоксидантний захист організму, тим самим, сприяючи здоров’ю та довголіттю.
Біотин, або вітамін Н або вітамін B7, відноситься до вітамінів групи В і є одним з важливих учасників білкового і вуглеводного обміну, допомагаючи регулювати рівень цукру в крові. Біотин також необхідний для нервової системи. І ще його відносять до вітамінів краси, оскільки він допомагає доставити атоми сірки у волосся (які, як відомо, утворені сплетінням дисульфідних зв’язків), та нормалізувати роботу сальних залоз.
Альфа-ліпоєва/тіоктова кислота, вітаміноподібна сполука з потужним антиоксидантним ефектом. Вона регулює вироблення інсуліну і діє як гепато- і нейропротектор. Її часто призначають діабетикам, щоб уникнути неврологічних ускладнень, наприклад полінейропатії, що проявляється болем, відчуттям оніміння рук і ніг, відчуттям печіння в кінцівках. Альфа-ліпоєва кислота покращує зір при діабетичній ретинопатії і підвищує ефективність вітамінів C і E.
А на додаток просто відзначимо, що курятина має тонкий та ніжний смак. Вона подобається майже всім, адже готується досить просто, на столі виглядає відмінно, а її смак ніколи не розчаровує.
Ольга Донцова,
експерт з питань харчової безпеки та здорового харчування,
аудитор, лікар вищої категорії
Джерело: HUB Zdorov